Reportáž z návštěvy Hell Energy Plant v maďarském Szikszó

Hell není jen jedním z nejúspěšnějších energy drinků na světě, za vším stojí nejen zajímavá historie, ale také jedná z nejmodernějších továren na celém světě. Možnost výletu do maďarského Szikszó, kde Hell Energy Plant stojí, se nedala odmítnout. Vydali jsme se na dvoudenní trip, ze kterého se dočkáte ještě zvláštního článku, a dočkali se luxusní exkurze na kterou nás odvezli silným BMW 740d a velkým Mercedes-Benz Viano.

hell-energy-plant-logo-devils

Logo u jedné ze studní

Továrnou nás provedl Tomas Grosch – spoluzakladatel Hellu, ředitel pro rozvoj a strategii mluvící plynně slovensky. Ihned po příjezdu jsme se posadili v zasedačce a vyposlechli si celou řadu informací, které je lepší říkat v tichu, než přímo v provozu. Dozvěděli jsme se leccos o historii společnosti. Největší zajímavost? Hell začínal s cukrovinkami a různými produkty až přišel nápad na energy drink. Ten předčil ostatní produkty tak rychle, že už nemělo smysl prodávat cokoli jiného. Přešlo se čistě k energetickým nápojům. Psal se rok 2006…

hell-energy-plant-tomas-groschs

Náš průvodce, Tomas Grosch

Za 7 let se Hell dostal na trh ve 28 zemích, lídrem je v Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Kazachstánu, pro který dokonce vyrábí speciální Hell NitroX. Dříve se Hell stáčel na objednávku ve světě, krom jiného i v ČR. Hell si však stojí za naprostou kvalitou, vše chce mít pod kontrolou a ve správnou minutu. Nejen proto si postavili moderní továrnu v Szikszó, kde se aktuálně stáčí Hell pro všechny trhy a i něco na zakázku. Problém to není, spíše naopak. Plechovková linka značky Krones totiž dokáže stočit neuvěřitelný 1 milión plechovek denně!

hell-energy-plant-krones-linkakzs

Právě stačejí pro Kazachstán

Hned vedle se právě připravuje linka na PET lahve. Nás ale zajímal pohled na plechovkou linku v plném provozu. K té jsme došli už v pláštích, čepicích a návlecích na botách. Ve výrobní hale je opravdu teplo, na linku je tu ovšem jediný pracovník doplňující vršky plechovek a zatím rozlepená plata. Zbytek už jede automaticky, od odebírání prázdných plechovek z palety ve skladu „transformerem“ až po zabalení palety fólií a její automatický odvoz do logistického skladu. Mezitím jsou v akci v podstatě jen stroje, jenž nechybují ani při velké rychlosti.

hell-energy-plant-open-cans

Ukázka plechovek a víček

Suroviny na výrobu se samozřejmě dovážejí, základem skvělého nápoje je i kvalitní zdroj vody. Tu si Hell čerpá z pětice vlastních 300 metrů hlubokých studní. Je opravdu skvělá, vlastně až moc, jelikož je to voda minerální a ta se do energiťáků nehodí. Prochází tedy demineralizací a potrubím spěchá na linku, kde je smíchána s předpřipraveným sirupem. Potrubí je mimochodem čištěno nejen mezi stáčením jiných příchutí, ale s různou důkladností v pravidelných intervalech „úpratovačkou“, tedy strojem, kterému se říká uklízečka :)

hell-energy-plant-empty-canss

Prázdne plechy, i Summer Cool.

Samotné stáčení probíhá neuvěřitelně rychle. Prázdné plechovky, i když několikrát zkontrolované a vymyté z plechovkárny, projdou dalším vymytím, projedou rentgenem a celou řadou dalších kontrol před i po naplnění. V samotném plnícím stroji, jenž jsme nazvali „rotačák“, stráví snad ani né sekundu a okamžitě poté jsou ještě rychleji neprodyšně uzavřeny. Poté si to přes kontroly zamíří do pasterizátoru, jenž během 12 minut díky teplotě minimálně 72°C zničí nežádoucí bakterie. Pasterizací vzniká spotřební lhůta, bez ní by to bylo jen pár dnů.

hell-energy-plant-logistic-centers

Automatizovaný logistický sklad

Po pasterizaci si to plechovky zamíří do baličky, jenž má dvě větve – buď na klasická plata o 24ks nebo vedle na 4 / 6 packy. Hotová balení okamžitě míří na paletu, kterou ihned po dokončení zabalí další robot fólií. Další automatizovaný stroj odveze paletu spojovací chodbou do zcela automatizovaného logistického skladu, kde si ji převezme ještěrka bez řidiče jezdící podle čipů v zemi. Mezery mezi regály tak můžou být na milimetry, mistr v ježdění s ještěrkou by měl pot na čele. I přípravy na rampu dělá robot sám, až samotné naložení je na lidech.

hell-energy-plant-can-quality-tests

Kontrola kvality

Doufáte, že to už je konečně všechno? Není. Boilery vyprodukují pro pasterizátor tolik páry, že by dokázaly zásobovat teplem 6 tisícové město. Laborantka zase co půl hodinu rozstříhne plechovku a zkontroluje spoj, správnost složení, obsah CO2 i množství bakterií nebo dojde „vhodit“ do plechovky ponorku sledující teploty v pasterizátoru. Je toho ještě hodně a Tomas Grosch nám navíc pověděl tolik dalších zajímavostí, že to vydá na druhý článek, ve kterém uvidíte i naše další vlastní materiály a dozvíte se řadu informací :)

A na závěr ještě již dříve zveřejněné video, které vám poodhalí detaily, jenž jsme mohli pozapomenout ;)

Komentáře

1 | tomáš | před dvanácti roky

Parádně zpracovaný článek :) Moc vám zavidím takovou exxkurzi.
Hell energy sice není nejoblíbenější, ale zato, kvalita a čistota zpracování je nadmíru uspokojující.

reagovat

2 | vašek... | před dvanácti roky

A dali vam i nejkej ten energy drink nbo ste si tam mohli koupit treba ten z katzachstanu :D

reagovat

3 | Jake @ | před dvanácti roky

[1] tomáš: Je je jeden z mála z Top v Evropě prodávaných drinků, který si drinky stáčí sám a nenechává si to dělat bůhvíkde :) Což je znát na hodně věcech…

[2] vašek...: Ty co jsou na fotce s Tomasem, tak ty nám přinesl na rozebrání, že je zřejmě neznáme. 500ml Premium pro Rusko, 250ml Red Grape pro Kazachstán. NitroX nám bohužel nedal i když nad tím dlouho přemýšlel. Je dosti odlišný a bál se, že by nám moc nechutnal a byla by negativní recenze :) Po ruce byl i prázdný Summer Cool :)

reagovat

4 | matafix @ | před dvanácti roky

Opravdu skvěle sehrané, nejdříve jsem si vše pečlivě přečetl a až potom jsem se podíval na video, kde jsem si vše z článku převedl do něaké hmotné fáze … opravdu mě těší sledovat tento web.
Pokud můžu býti tak smělý, bylo by úžasné kdyby(s) tyto stránky měli například pravidelně 1 článek za den, člověk by si pak připadal závislý na této stránce …
Každopádně to tady (i tebe Jaku) obdivuju :)

reagovat

5 | Jake | před dvanácti roky

[4] matafix: Díky za pochvalu, každopádně snaha 1 článku za den tu funguje již déle než rok a musí se to opravdu sejít, aby tomu tak nebylo. Již jsem byl na 3 dovolených (7 a více dní) v cizině a 4 výletech za hranicemi, kdy jsem si místo klidu před odjezdem dal zápřah v podobě napsání x článků dopředu. Až letos se podařilo sehnat kvalitního redaktora, Toma, který je schopný zajistit alespoň to, že místo předpřipraveného článku napíše o nějaké neočekávané novince, která příjde když tu nejsem :)

reagovat

6 | Jake | před dvanácti roky

Tak sem se na to schválně podíval, za 1 rok, 3 měsíce a 10 dní kdy myšlenka článku denně funguje (tedy za 465 dní rekneme) bylo jen 31 dní bez článku. To je 2× do měsíce kdy to holt musíte přežít bez nového článku, na druhou stranu to mělo většinou důvod větší aktualizace staršího článku (soutěžní Rockstary atd), tudíž se tu v podstatě co den něco nového opravdu dočtete. Na nevýdělečný fanouškovský projekt myslím více než skvělé ;)

reagovat

7 | Primery energy drinks | před dvanácti roky | www.facebook.com/pages/Primery-energy-drinks/292960477468431?ref=tn_tnmn

Povedl se ti :)

reagovat

8 | matafix | před dvanácti roky

[6] Jake: Samozřejmě :) máš můj nejhlubší obdiv :)

reagovat

Připojte váš komentář!

Můžete používat Texy! syntaxi.

* Hvězdičkou jsou označeny povinné informace.